“Moritanya ile Tecrübe Paylaşımına Hazırız”

“Moritanya ile Tecrübe Paylaşımına Hazırız”

Ankara Milletvekili Fatih Şahin, Türkiye-Moritanya Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkan Vekili olarak, 06-09 Ekim 2013 tarihleri arasında düzenlenen “Türkiye-Moritanya; Daha Güçlü İlişkiler” çalıştayına katıldı.

Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü (KDK), Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) ve Moritanya Ulusal Yönetim Okulu (ENA) ortaklığıyla düzenlenen, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından da desteklenen çalıştay, Moritanya’nın başkenti Nuakşot’ta gerçekleşti.

Her iki ülkeden uzmanların katılımıyla gerçekleştirilen çalıştayda, iki ülke arasındaki tarihi, kültürel, toplumsal bağlar ile işbirliği olanakları ele alındı. Son yıllarda ivme kazanan Türkiye-Moritanya ilişkileri, ekonomik, siyasi ve kültürel imkânlar masaya yatırıldı.

KDK, YTB ve SDE’den yetkililer ve akademisyenlerden oluşan heyet, ilk olarak Türkiye’nin Moritanya Büyükelçisi Musa Kulaklıkaya’yı ziyaret etti. Sayın Büyükelçi, heyet üyelerini Moritanya´nın mevcut idari, ekonomik ve siyasi durumu hakkında bilgilendirdi.

Resmi temasların ikinci durağında heyet üyeleri, Nuakşot Üniversitesi Rektörü Mohammed Abdellahi ile görüştü. Ardından Moritanya Ulusal Yönetim Okulu (ENA) ile görüşen heyet, iki ülkenin dostluk bağlarını geliştirmeye yönelik iyi niyetlerini ifade etti.

tur-moritanya2

tur-moritanya3

“Kadim Bir Geleneğin Temsilcileriyiz”

Aynı gün, heyet üyeleri, Moritanya Parlamentosu Başkanı Mesud Ouldbualhayr tarafından kabul edildi. Meclis başkanı, Moritanya´nın bir İslam devleti olarak Müslüman ülkelerle yapılacak her türlü işbirliğine hazır olduğunu ifade etti. Ayrıca Türkiye’nin demokrasiyi kurumsallaştırmış bir İslam ülkesi olduğunu belirten Meclis Başkanı, bu durumun kendileri için yol gösterici olduğunu dile getirdi. Heyet adına söz alan Ankara Milletvekili ve Türkiye-Moritanya Dostluk Grubu Başkan Vekili Fatih Şahin, Türkiye’nin Afrika’ya ilgisinin her geçen gün arttığını belirterek, düzenlenen programın dost ve kardeş ülke Moritanya ile ilişkilerin daha da iyileştirilmesine katkı yapacağını dile getirdi. Kadim bir geleneğin temsilcileri olarak iki ülkenin ortak çalışmalar yürütmesi gerektiğini ifade eden Şahin, “Türkiye, demokratikleşme ve kalkınma yolunda elde ettiği kazanımları Moritanya ile paylaşmaya hazırdır” dedi.

“Türkiye Afrika’yla Gönül Bağı Kuruyor”

Heyet, temasların bir sonraki durağında Moritanya Senatosu Başkanı Sidi Mohamed Ouldsidi tarafından kabul edildi. Senato Başkanı, heyete hitabında yapılan ziyaretten duyduğu memnuniyeti belirterek, bu gibi programlarla Türkiye´nin sahip olduğu demokrasi ve kalkınma tecrübesinin Moritanya’ya aktarılmasının önem verdikleri bir konu olduğunu dile getirdi. Ankara Milletvekili Fatih Şahin, Türkiye olarak parlamento ve sivil toplum nezdinde her türlü tecrübe paylaşımına hazır olunduğunu ifade ederek, “Köklü bir tarihin iki paydaşı olarak, 2005 yılına kadar süren kayıp yılların telafisi için iki tarafın da çok gayret etmesi gerekiyor.” dedi.

Bu ziyaretler esnasında, Moritanya adına Türkiye-Moritanya Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Mohamed El Hasen Ould Elhaj da hazır bulundu.

tur-moritanya4

 

Ziyaretin 2. gününde, “Türkiye-Moritanya; Daha Güçlü İlişkiler” toplantısı yapıldı.

Türkiye-Moritanya Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanvekili olarak toplantıda bir konuşma yapan Fatih Şahin, Türkiye ile Moritanya arasındaki dostluk ilişkilerinin gelişmesi için ortak çalışma ve işbirliğine hazır olduklarını belirtti. Tarihimiz, kültürümüz, siyasal sistem değerlerimiz ve dış politika vizyonumuzun, Afrika ile yakın ilişkiler kurmamızda, en önemli kaynaklarımız olduğunun altını çizen Şahin, “Birçok ülkenin sömürgeci tarihinin aksine, Türkiye, Afrika ile ortak perspektifleri ve gönül bağıyla hareket etmiştir.” dedi.

tur-moritanya5

 

Medeniyetler çatışması türü senaryoları medeniyetler ittifakına dönüştürme stratejileri üreten Türkiye’nin, bu çabalarının bir sonucu olarak, son 5 yılda, Afrika’yla ilgilenen birinci ülke konumuna yükseldiğini ifade eden Şahin, “İnsanlık tarihinin en kadim medeniyetlerine beşiklik eden Afrika ülkelerinin, özgürlük ve ulusal bağımsızlık yolundaki haklı mücadelelerinde devamlı dayanışma içinde olduk. Bugün de Afrika ülkelerinin barış, demokrasi, kalkınma ve refah çabalarına destek olmayı arzuluyoruz.” diye konuştu.

tur-moritanya

 

2005 Afrika açılımımızdan itibaren geldiğimiz noktada, en son açılan Gabon büyükelçiliğimizle birlikte, 34 büyükelçiliği açmış bulunduğumuzu vurgulayan Şahin, Türkiye’nin Afrika’ya açılımının geldiği noktayı şöyle özetledi: “Afrika’da 425 ticaret müşavirliğimiz var. 23 Afrika ülkesiyle karma ekonomik komisyon oluşturduk. 4 ülkeyle serbest ticaret anlaşmasına sahibiz. 8 ülkeyle çifte vergiyi önleme anlaşması yaptık. 10 ülkeyle yatırımları karşılıklı destekleme, 17 ülkeyle iş konseyi anlaşmaları yaptık. THY’nin Afrika’da 35 noktaya uçuşu var. 2002 yılında 2,9 milyar dolar olan dış ticaretimiz, 2012’de 19,5 milyar dolara yükseldi. 2013’te 20 milyar doları geçmeyi umuyoruz. İşbirliği ve koordinasyonlarımızı yürüten TİKA, 9 koordinatörlükle Afrika açılımımızın lokomotifi konumunda. Enerji ve tarım başta olmak üzere, ticaret, yatırım ve inşaat sektöründe, ortak iş yapma imkânlarımızı Afrikalı kardeşlerimizle paylaşıyoruz. Türkiye, küresel bir aktör olarak Afrika’nın her yerinde varolmak istiyor. Sadece ikili ilişkiler bağlamında değil, dünyanın her platformunda sizlerle birlikte hareket ettik, ediyoruz, edeceğiz. Afrika’daki her meselenin takipçisi, sözcüsü ve o meselelere olumlu anlamda katkı verecek lider ülkelerden birisiyiz.”

“Moritanya ile Tecrübe Paylaşımına Hazırız”

Türkiye’nin Moritanya ile geliştirdiği dostluk ilişkilerine Afrika perspektifiyle aynı doğrultuda yaklaştığını ifade eden Fatih Şahin, “Uluslararası kuruluşlarda birbirini destekleyen iki ülke olarak, Moritanya’nın bugüne değin kat ettiği demokrasi ve kalkınma yolunda, kamu ve özel kurumlarımız, üniversitelerimiz, sivil toplum kuruluşlarımızla destek vermeye devam edeceğimizi belirtmek istiyorum.” diye konuştu.

Şahin, sözlerini şu şekilde bitirdi:

Son olarak, şiiri ne kadar sevdiğinizi biliyoruz. Bütün ilimleri şiire dönüştüren bir kadim bir geleneğiniz var. Biz de şiiri çok seven, derdimizi şiirle söylemeye aşina bir milletiz. Kültür ve ilim hayatınız oldukça zengin. Alim ve aydınlarınızın, öğrencilerini çöllere çekerek eğitim verdikleri Mahdara eğitim kurumlarının verdiği mücadele, ülkemizde yaşayan tasavvuf merkezli medrese geleneğinden farksızdır. Milli ve manevî bir eğitim kurumu olan Mahdara kurumlarında yetişmiş Şingiti âlimlerinin şöhreti ta Türkiye’ye kadar gelmiştir.

Sözlerimi, ülkemizin büyük şairlerinden Yunus Emre’nin bir şiirinden seçtiğim dörtlükle bitirmek istiyorum.

Gelin tanış olalım

İşi kolay kılalım

Sevelim sevilelim

Dünya kimseye kalmaz

İki ülke ilişkilerinde, daha iyi bir gelecek adına, yeni perspektifler geliştirmeyi amaçlayan bu toplantının hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.”